Menno MaltaVan jongs af aan ben ik dol op boeken geweest. Elke avond werd ik voorgelezen door mijn ouders en zodra ik zelf kon lezen was het hek van de dam. Het is heerlijk om in een boek te verdwijnen en fantasie werelden te betreden.

De wat vage droom om zelf een boek te schrijven werd nieuw leven ingeblazen toen ik onze eigen kinderen begon voor te lezen. Zou het niet geweldig zijn om zelf een kinderboek te schrijven?

Zeker omdat we een verhaal te vertellen hebben aan onze kinderen. We hebben namelijk wat hulp nodig gehad om ouders te worden. Hulp in de vorm van artsen, ziekenhuizen en uiteindelijk een eiceldonor. Mijn vrouw en ik hebben er nooit over getwijfeld dat we dit op zo jong mogelijke leeftijd met onze kinderen wilden delen. En hoe kun je zo'n onderwerp beter bespreekbaar maken dan met een vrolijk kinderboek? Droom en doel kwamen samen.

In de zomer van 2012 ben ik aan de slag gegaan. Eerst door een verhaal te schrijven. Daarna door alle illustraties te tekenen. Gewoon op de bank, op een iPad. Na 9 maanden tekenen (echt waar) was het ineens af. Nu ligt de drukproef naast me terwijl ik dit schrijf, een geweldig iets.

Trip en Tux is een kleurrijk en vrolijk kinderboek geworden waar ik enorm trots op ben. Leuk voor alle kinderen in de leeftijd 2-6, en voor sommige gezinnen mogelijk een aanleiding om een belangrijk onderwerp aan te snijden.

Menno Malta